Matkort ger mer

Matkort är väldigt praktiska och passar både de små och större hushållen. Myten om att endast barnfamiljer tjänar på att använda sig av matkort är inte sann, konceptet passar i princip alla som handlar mat då det ger billigare matvaror och bra förmåner.

Sedan många år tillbaka har svenska livsmedelskedjor erbjudit matkort som står för bonusar och rabatter på inköp gjorda i kedjans butiker. De senaste åren har matkorten utvecklat sig ytterligare då vissa av dem knyts till ett bankkonto eller till en kredit hos livsmedelskedjan.

För och nackdelar

Den största fördelen att skaffa sig ett matkort istället för ett vanligt bankkort, är att inköpen kan bli billigare därför att livsmedelkedjan du handlar hos belönar dig med bonusar och värdecheckar för alla pengar du spenderar hos den. Ett bra exempel är COOP som ger 2 % i poäng på samtliga inköp gjorda med kort. Samtidigt kan dessa poäng fördubblas ifall man handlar över en viss summa under en 6 månaders period.

Den andra fördelen är att man får en tydlig överblick över vad som har handlats och vad det kostat vilket underlättar planeringen av matutgifterna.

Nackdelen är att du begränsar dig till att handla hos en specifik matkedja vilket kan kännas lite tråkigt i längden. Visserligen kan du komma förbi det problemet genom att skaffa dig flera matkort och därmed variera dina inköp.

Ett enkelt matkort som inte inkluderar någon kredit fungerar bara som ett bonuskort vilket kan passa vissa. Väljer du att använda dig av ett matkort knutet till en kredit får du tillgång till andra fördelar som du kan läsa om i nästa stycke.

Hur fungerar ett matkreditkort?

Ett matkreditkort fungerar som ett vanligt matkort knutet till ett bankkonto men det ger dig även möjligheten att handla på kredit. Det betyder att du får samtliga bonusar, värdecheckar och rabattkuponger som alla andra kunder plus att du får chansen att handla på kredit.

Matkreditkort ger dig:

  • Ränta på dina insatta pengar på kortet.
  • Möjlighet att handlar för pengarna du har på kontot eller på kredit.
  • Räntefri kredit. Ett exempel är ICA banken som ger dig upp till 60 dagar fri kredit.
  • Bonus på alla inköp i matkedjan.
  • Vissa matkreditkort erbjuder även en reseförsäkring som passar perfekt till din utlandsresa.

Vilket kort ska man välja?

Vilket kort ska man välja är väldigt individuellt. Genom att jämföra matkreditkorten kan man hitta den som passar bäst ens egna behov och preferenser. Två förmånliga kort att ha i åtanke är:

  • ICA kortet: det ger 1 % i bonus på alla inköp. Första året blir det 2 % bonus om man använder sig av banktjänster hos ICA Banken. Handlar du däremot i andra butiker blir det ingen bonus.
  • COOP ger 2 poäng/krona när du handlar i COOPs butiker. Inga uttagsavgifter tillkommer. Första året betalar du ingen årsavgift och du belönas med 5 000 poäng värda 348 kronor.

Välj ett kreditkort med bonus

Vi vill också så ett slag för alla matkort med bonus då bonuspoäng är en av de främsta fördelarna med att använda ett kreditkort. Varje gång du använder ett kreditkort med bonus så förvandlas en del av de pengar du spenderar till bonuspoäng som du kan använda till att betala av din kreditfaktura eller för utgifter på kortet.

Därför rekommenderar vi att du startar en prenumeration på en matkasse med ditt kreditkort så vet du att kommer få en viss bonussumma varje vecka så länge prenumerationen fortsätter.

Bästa matkassen

Har man valt sitt matkreditkort är det även dags att få reda på var den bästa matkassen finns. Givetvis finns det jämförelsesidor som ger en bra överblick på vad som finns på marknaden. En av de billigaste matkassarna står City Gross och ICA för.